Verbeter je SEO met behulp van een sitemap

Een titel waar gelijk al twee termen in staan, die misschien een beetje abracadabra zijn. Sorry 🙂

SEO is de afkorting van Search Engine Optimization, in het Nederlands vertaald met zoekmachine optimalisatie. Dit houdt in het verbeteren van je website om te zorgen dat deze hoger in de zoekresultaten terecht komt.

Een sitemap is een soort inhoudsopgave van je website waar o.a. alle pagina’s en berichten in staan. Deze sitemap kun je indienen bij Google om te zorgen dat deze je site makkelijker en beter kan indexeren. En dat indexeren is weer nodig om je website in de zoekresultaten te laten belanden.

Volg je het nog?

Een sitemap van je WordPress website maken

Om een sitemap in te kunnen dienen bij Google, moeten we er eerst een maken. Als je een WordPress website hebt, kun je dat heel eenvoudig doen met behulp van de plugin Yoast SEO. In onderstaande video leggen we je uit hoe dit werkt.

Sitemap indienen bij Google

Als je bovenstaande stappen gevolgd hebt, is het tijd om naar Google Search Console te gaan. Je kunt daar inloggen met een bestaand Gmail of Google account. Als je die nog niet hebt, moet je die even maken. In onderstaande video leggen we uit hoe je je website kunt verifiëren met behulp van de Yoast SEO plugin en hoe je vervolgens de sitemap in kunt dienen.

Wat voor fouten!?

Zoals we in bovenstaande video al uitlegde, is het handig om je website te koppelen aan Search Console met behulp van de Yoast SEO plugin, omdat eventuele crawlfouten dan getoond worden. Crawlfouten zijn bijvoorbeeld 404-pagina’s (niet-bestaande pagina’s of pagina’s die een foutmelding geven) die Google tegen komt als hij je website aan het indexeren is. Als je veel 404-pagina’s hebt, kan dat een negatief effect op je vindbaarheid hebben.

Als je site gekoppeld is, kun je bij SEO > Search Console kijken om te zien of er crawlfouten zijn. Zo ja, dan kun je direct aangeven of je die wilt negeren of dat je een redirect aan wilt maken naar een bestaande pagina. Dat noemen wij nou handig!

Wil je weten wat je nog meer met de Yoast SEO plugin kunt doen? Lees dan een van onderstaande artikelen:

De Vijf … meest gestelde vragen over de AVG

Als je een paar blogs over de AVG schrijft en een checklist uitbrengt om je website AVG-proof te maken, kun je verwachten dat er vragen komen. Die zouden we kunnen negeren (want ja, eigenlijk staat alles in de checklist), maar vooruit. Omdat we nu toch lekker in de materie zitten, beantwoorden we de meeste gestelde vragen. In een blog hè, dat dan weer wel. We moeten toch ergens content vandaan halen 😉

1. Heb ik ook een SSL-certificaat op mijn website nodig?

Laten we duidelijk zijn: de AVG benoemt niet specifiek dat het verplicht is een SSL-certificaat te gebruiken. Je wordt alleen wel geacht je uiterste best te doen je website en de persoonsgegevens die via je website verwerkt worden te beveiligen. En daar helpt een SSL-certificaat bij.

De meeste websites verwerken persoonsgegevens, bijvoorbeeld als er online iets gekocht kan worden, als er een (contact)formulier aanwezig is, een inschrijfformulier voor een nieuwsbrief etc. Wij raden een SSL-certificaat dan zeker aan.

Heb je dat allemaal niet? Dan is een SSL-certificaat niet nodig. Maar het certificaat zorgt er wel voor dat je browser de melding laat zien dat je website veilig is en https-websites krijgen voorrang in de zoekresultaten. Wij verwachten dat SSL-certificaten de norm gaan worden, dus of het nu verplicht is of niet: geef je er maar gewoon aan over en regel een certificaat.

2. Ik krijg allemaal mails binnen met vragen of ik de nieuwsbrief wil blijven ontvangen. Moet ik ook zo’n mail naar mijn nieuwsbrief lezers sturen?

Dat ligt er aan hoe de lezers op je lijst terecht gekomen zijn. Deze lezers hoef je niet meer om toestemming te vragen

 • Klanten: iedereen met wie je een betaalrelatie hebt, mag op je lijst blijven staan. Je hoeft hen niet om toestemming te vragen. De grondslag om hen te mailen is namelijk de overeenkomst die jullie (ooit) aangegaan zijn. Houd er wel rekening mee dat je hen alleen mag mailen over het type product waar ze de overeenkomst voor aangegaan zijn.
 • Duidelijke inschrijving: als mensen zich via je website ingeschreven hebben en er staat duidelijk bij dat ze zich voor je mailinglijst inschrijven, dan kan dit ook als grondslag “overeenkomst” gezien worden, namelijk een overeenkomst voor informatie. Het is wel fijn als je kunt aantonen dat je deze methode gebruikt hebt. Je kunt bijvoorbeeld via de Wayback Machine een oude versie van je inschrijfformulier proberen om te zoeken en daar een screenshot van maken.
 • Expliciete toestemming: iedereen die jou expliciet aantoonbare toestemming heeft gegeven om hen op je lijst te zetten, mag blijven staan. De grondslag ‘toestemming’ is hier al van toepassing. Expliciete toestemming kan een checkbox zijn geweest, maar bijvoorbeeld ook een dubbele opt-in (een extra mail na inschrijving waarin ze hun e-mailadres moeten bevestigen). Kijk wel of je kunt aantonen dat je deze methode gebruikt hebt.

Deze lezers moet je wel om toestemming vragen:

 • Gratis weggever: iedereen die via een gratis weggever op je lijst terecht gekomen is, moet je om toestemming vragen. Zij hebben erin toegestemd iets te downloaden (vaak met de nieuwsbrief als “bonus”), maar ze hebben zich dus niet specifiek op je lijst ingeschreven en ze hebben hier ook geen expliciete toestemming voor gegeven.
 • Visitekaartjes: iedereen van wie je ooit een visitekaartje ontvangen hebt (tijdens het netwerken) en die daardoor op je lijst terecht gekomen is, moet je om toestemming vragen. Dat visitekaartje is op geen enkele manier een toestemming om hen op je lijst te zetten.
 • LinkedIn: heb je al je LinkedIn contact geëxporteerd en op je mailinglijst gezet? Daar hebben ze niet om gevraagd / geen toestemming voor gegeven. Ook hen zul je dus moeten mailen.

We vergeten misschien nog een paar voorbeelden, maar iedereen die niet voldoet aan de eerste drie opties, moet een mail ontvangen om dit keer wel expliciet toestemming te geven. En ja, als ze dat niet doen, is dat balen. Want je lijst krimpt. En aangezien een groot percentage de mail waarschijnlijk niet eens opent, kan dit heel pijnlijk worden. Maar de kwaliteit van je lijst gaat wel omhoog. Doe dus je best er een leuk, aantrekkelijk mailtje van te maken!

3. Heb ik een verwerkersovereenkomst nodig met mijn webbouwer?

De vraag die hierbij doorslaggevend is, is of je webbouwer bij de persoonsgegevens kan die via jouw website verwerkt worden. Als je webbouwer de website alleen maar bouwt en daarna geen toegang meer heeft, kan hij (of zij hè?!) niet bij de persoonsgegevens. Die worden immers pas verwerkt vanaf het moment dat je website online staan.

Als je webbouwer ook na de livegang toegang blijft houden, bijvoorbeeld voor beheer en onderhoud, dan kan hij (theoretisch gezien) bij persoonsgegevens komen. In dat geval is een verwerkersovereenkomst van belang.

4. Ik wil mijn Google Analytics anonimiseren. Waar kan ik het script in mijn website vinden?

Ja, goede vraag. Moeilijk antwoord. Google Analytics kan namelijk op heel veel verschillende manieren in je website geïntegreerd zijn. Een paar plekken waar je kunt kijken:

 • De instellingen van je thema. Bij Divi vind je het script bij de Divi opties in het tabblad integratie. Bij Enfold vind je het script bij de thema opties in het tabblad Google services. Bij Genesis vind je het script bij de Genesis opties onder het kopje “Header and footer scripts”. Althans, dat is de meest logische plek waar je het script zou kunnen vinden 😉
 • Het zou ook kunnen dat de plugin Insert Headers and Footers gebruikt is om het script te plaatsen. Kijk dan bij Instellingen > Header and Footer onder het kopje “Scripts in headers”.
 • De plugin Google Analytic for WordPress by MonsterInsights wordt ook veel gebruikt. Je hoeft dan geen script op te zoeken. In de instellingen van de plugin staat een optie om de statistieken te anonimiseren.

Probeer het eerst even zelf. Gewoon omdat je een grote jongen/meid bent en je webbouwer met al deze AVG-toestanden waarschijnlijk al genoeg vragen / werkzaamheden op zijn bordje heeft liggen. Maar kom je er echt niet uit? Durf het dan gewoon te vragen. Beter dat dan heel je statistieken om zeep helpen.

5. Ik heb mijn webbouwer gevraagd te helpen, maar ik heb nog geen reactie gehad. Moet ik gewoon blijven wachten ook al is het bijna 25 mei?

Wat denk je zelf? Ja, natuurlijk! Gewoon wachten! Waarom?

 • Het feit dat jij te laat begonnen bent met je voorbereiden op de AVG is niet het probleem van je webbouwer. Neem je verantwoordelijkheid. De AVG is immers al vanaf 25 mei 2016 actief. Overigens blijkt uit onderzoek dat slechts 42% van de organisaties echt klaar is voor de AVG, so you’re not the only one.
 • Ook al is het straks 25 mei, de Autoriteit Persoonsgegevens zal niet gelijk voor je deur staan. Documenteer dat je er mee bezig bent en zorg dat het zo snel mogelijk af is, maar schiet niet gelijk in de paniekmodus. Zoals de Autoriteit zelf zegt: “Wij zijn een redelijke toezichthouder”.
 • Je webbouwer heeft op dit moment waarschijnlijk tientallen klanten in zijn nek hijgen voor wie de website AVG-proof gemaakt moet worden. Daarnaast staan er nog talloze mails in de mailbox met vragen over dit onderwerp. Komen we terug op punt 1: als het niet op tijd klaar is, komt dat omdat jezelf te laat begonnen bent. Je webbouwer is webbouwer, geen jurist. Hij weet dus ook niet alles. En moet ook dingen uitzoeken. En navragen. Wees dankbaar dat hij dat voor je doet. Stuur bloemen. Chocola. Kalmerende thee. Whatever. Help Je Webbouwer De AVG-periode Door!

Een content marketing strategie in zes stappen

Content marketing is geen nieuwe term. Het feit dat het boek Content marketing in 60 minuten* al sinds 2014 in onze boekenkast staat, bewijst dat. Onbewust zijn we al jaren bezig met content marketing. We schrijven blogs, zijn actief op Facebook en hebben her en der een verdwaalde video gemaakt. Maar ondanks dat deze content voor onze lezers zeer waardevol blijkt te zijn, zit er NUL strategie achter. Het is puur het delen van kennis. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar we willen onze content nog serieuzer aan gaan pakken. Daarom werd het dus tijd om dit boek, geschreven door Carlijn Postma, toch maar eens uit de kast te halen.

Met content marketing je eigen publiek rechtstreeks bereiken

De eerste vijf hoofdstukken gaan over de betekenis van content marketing, wat je ermee kunt bereiken en hoe je met behulp van content marketing paid media (bv. een commercial op radio/tv) kunt vervangen door earned media (bv. een YouTube video die viral gaat). Punten die mij bijgebleven zijn:

 • Het is belangrijk om je eigen publiek te creëren dat je rechtstreeks kunt bereiken.
 • Likes, shares en GRP’s (kijkdichtheid) delen is niet representatief voor het effect van de content. Veel mensen die liken of sharen lezen het bericht niet eens. Je wilt weten of de content de lezer geraakt heeft, waar ze doorlezen of klikken en wanneer ze afhaken en wanneer ze zich betrokken voelen bij jouw merk.

Had ik al verteld dat ik dit boek las terwijl ik op werkvakantie in Bali was? #kidyounot

Een content marketing strategie in zes stappen

De opvolgende hoofdstukken gaan over het opzetten van een content marketingstrategie. Meestal is dit het stuk waar het allemaal abracadabra begint te worden en ik afhaak, maar (applaus voor Postma!) in dit geval ging ik er soepel door heen.

In zes stappen (inclusief opdrachten) helpt Postma je bij het opzetten van je eigen content strategie:

 1. Positionering: tot welk(e) genre(s) behoort je content?
 2. Contentformule: wie is je publiek?
 3. Rubrieken en programmaformats: welke rubrieken en formats kun je bedenken, welke content ga je hier voor maken en waar ga je die publiceren?
 4. Contentplanning: wat wordt de verschijningsfrequentie?
 5. Redactie: wie heb je nodig om de content te creëren?
 6. Contentmapping: waar promoot je wat en hoe?

Wat ik heel fijn vond aan het stuk over de contentformule is dat Postma de ijkpersonen over boord kiepert en een voorbeeld neemt aan tijdschrift LINDA. dat werkt op basis van eigen identiteit. Dit zorgt ervoor dat de doelgroep LINDA. kiest en niet andersom. De term doelgroep wordt vervolgens verbannen en vervangen door publiek. En ja, dat is iets anders.

Een doelgroep wordt vaak omschreven met behulp van een hoop vooroordelen, terwijl een publiek omschreven wordt aan de hand van een interesse. Je kunt buiten de doelgroep vallen (marketingprofessional, tussen de 30 en 45 jaar, werkzaam bij middelgroot bedrijf, man/vrouw, geïnteresseerd in ontwikkelingen binnen vakgebied), maar wel tot het publiek behoren (webdesigner die op zoek is naar inspiratie op het gebied van contentmarketing en antwoorden zoekt op vragen als wat zijn de trends, hoe pakken anderen het aan en hoe kan ik het aanpakken?). See what I mean?

Content cu-what?!

Bij de rubrieken en programmaformats komen een aantal goede voorbeelden voorbij waardoor je echt snapt waar het over gaat. Alleen het stuk over content cureren vind ik niet helemaal goed uit de verf komen. Het voelt een beetje alsof dit stuk geschreven moest worden maar Postma er zelf niet genoeg over wist of er niet genoeg gevoel bij had. Ze refereert aan een whitepaper wat dit vermoeden bevestigd. Ondanks de uitleg, blijf ik het hele begrip vaag vinden en kan ik er niets mee. Dus als je het boek gaat lezen en dit begrip niet snapt: no worries, je bent niet de enige.

Oké en nu even concreet: ondanks dat dit boek in 2014 geschreven is, is het nog steeds een aanrader om te kopen. Het heeft ons enorm geholpen een content strategie te schrijven. Na het lezen van dit blog weet je nog steeds niet precies hoe je die zes stappen toe moet passen (sorry!), maar daar is dus dit boek voor. Je snapt dat we dan niet 1-op-1 over kunnen nemen, dat heet namelijk plagiaat.

Oh en ja, je kunt dit boek inderdaad echt in 60 minuten lezen. Love it!

* Dit is een affiliate link. Dat betekent dat als je het boek via deze link koopt, jij gewoon dezelfde prijs betaald en wij een klein percentage ontvangen. Dit is niet de reden voor ons om dit blog te schrijven, maar ALS we het dan toch schrijven, kunnen we net zo goed affiliatie toepassen 😉

Uitgelicht AVG gratis weggever

De invloed van de AVG op gratis weggevers en formulieren

Nu de datum 25 mei steeds dichterbij komt, ontstaat er her en der toch wel lichte paniek. Vanaf die datum moeten alle bedrijven zich houden aan de nieuwe wet AVG: Algemene Verordening Gegevensbescherming.

Heb je een probleem als je op die datum niet klaar bent met de wijzigingen die je misschien te doen hebt? Ja en nee.

Ja, want je hebt twee jaar de tijd gehad. De nieuwe wet is namelijk al op 25 mei 2016 in werking getreden. Als je dus niet op tijd klaar bent, had je eerder moeten beginnen.

Nee, want de Autoriteit Persoonsgegevens, die moet controleren of bedrijven de wet naleven, heeft niet genoeg mankracht om op 26 mei alle bedrijven direct te controleren. En als ze gaan controleren, zullen ze eerst bij de grote bedrijven beginnen die gevoelige informatie verzamelen en/of waar veel klachten over binnen zijn gekomen. En als die zich nog niet helemaal aan de wet houden, zullen ze hoogstwaarschijnlijk eerst een waarschuwing krijgen.

Zie dit niet als excuus om niet direct aan de slag te gaan!

Zorg dat je op 25 mei al je zaakjes netjes geregeld hebt. Als de Autoriteit Persoonsgegevens jouw bedrijf wil controleren en ze zien dat je website al niet aan de regels voldoet, is de kans groter dat ze bij je langskomen dan wanneer jouw website helemaal in orde is.

Het doel van de AVG

Nog even terug: wat is nou precies het doel van de AVG? Eerder schreef ik dat het doel van de AVG vooral is om burgers en hun gegevens beter te beschermen tegen ongevraagde reclame en spam. Dat klopt deels. Er zijn nog een aantal belangrijke uitgangspunten:

 • Inventarisatie: ga na welke persoonsgegevens er verzameld worden en met welk doel, wie erbij kan en hoe ze beveiligd worden.
 • Verzamelen: zorg dat je alleen persoonsgegevens verzamelt met de juiste grondslag. Dus omdat je toestemming hebt gehad, omdat er een overeenkomst is, omdat je het wettelijk verplicht bent of omdat er een gerechtvaardigd belang is.
 • Dataminimalisatie: verzamel alleen de gegevens die je nodig hebt, anonimiseer waar mogelijk en bewaar de gegevens niet langer dan nodig is.
 • Beveiliging: gebruik moderne technieken, sterke wachtwoorden, veilige servers, encryptie etc. om de persoonsgegevens te beveiligen.

Wat zijn persoonsgegevens? Alle gegevens die te herleiden zijn naar een persoon. Voorheen ging het alleen om privé gegevens. In de nieuwe wet gaat het ook om zakelijke gegevens. Wij hebben een info@burostaal.nl mailadres dat door meerdere mensen gelezen wordt. Dit mailadres is dus niet naar één persoon te herleiden en valt daarom buiten de wet. Maar we hebben ook persoonlijke mailadressen met onze voornaam er in. Die vallen dus binnen de wet.

Actiepunt: controleer of jouw website al een SSL-certificaat heeft, zodat alle informatie die via formulieren op je site verzonden worden, versleuteld zijn. Heb je nog geen certificaat? Regel dat dan zo snel mogelijk. 

GDPR

Naast de afkorting AVG hoor en lees je ook veel over de afkorting GDPR. Dat staat voor General Data Protection Regulation en dat is niks meer en niks minder dan de Engelse vertaling van de AVG. Er zijn dus (gelukkig) geen twee nieuwe wetten waar je je aan moet houden.

De AVG vervangt de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Er was dus al een wet waar bedrijven zich aan moest houden, alleen waren we daar met z’n allen niet zo mee bezig. Nu er een nieuwe wet komt en deze flink onder de aandacht is, staan we opeens allemaal op scherp. Een privacyverklaring heb je bijvoorbeeld altijd al nodig gehad.

Wanneer heb je een privacybeleid (let op: dat is iets anders dan een privacyverklaring) en een functionaris persoonsgegevens nodig?

 • Als je meer dan 250 medewerkers hebt
 • Als je gevoelige gegevens verzameld zoals medische gegevens, politieke voorkeur, geloofsovertuiging etc.
 • Als het verzamelen van persoonsgegevens een kernactiviteit is

Actiepunt: schrijf zelf een privacyverklaring die AVG-proof is en laat deze door een jurist controleren of laat je privacyverklaring door een jurist schrijven. Voldoe je aan een van bovenstaande punten? Dan moet je ook met een privacybeleid aan de slag en dien je een functionaris persoonsgegevens aan te stellen.

De invloed van de AVG op Google / social media

Het is bij Google Analytics niet mogelijk om één individu te verwijderen uit de zoekresultaten. Het is bij Facebook niet mogelijk om één individu te verwijderen uit je advertentie doelgroepen. Deze bedrijven zijn dus niet volledig AVF-proof. Als je hun diensten blijft gebruiken, is dat een risico dat je neemt.

Als Google Analytics ip-adressen bijhoudt of als je e-mailadressen uploadt naar Facebook, verstrek je persoonsgegevens aan deze bedrijven. Je hebt dan dus eigenlijk een verwerkersovereenkomst nodig. Deze grote partijen zullen daar niet zo hard aan meewerken. Het is dus nog afwachten hoe dit gaat lopen. We moeten eerlijk zeggen dat zo’n verwerkersovereenkomst voor ons nog een beetje een vaag begrip is. We doen hier nog onderzoek naar (omdat we ze zelf ook nodig hebben).

Facebook schijnt stappen te nemen en ook Google bereid zich voor. Je hebt overigens geen toestemming nodig om gebruik te maken van Facebook retargeting. Je moet het alleen wel in je privacyverklaring zetten.

De invloed van de AVG op gratis weggevers

Een gratis weggever op je website is een goede manier om je e-maillijst te laten groeien. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten die of met de AVG te maken hebben en/of met de Telecommunicatiewet:

 • Je hebt toestemming nodig om iemand op je e-maillijst te zetten en die toestemming moet je kunnen aantonen. Behalve voor klanten waar je een betaalrelatie mee hebt, die mag je sowieso toevoegen, mits je mails betrekking hebben op de dienst die ze bij je hebben afgenomen.
 • Je mag aangeven dat iemand net zo lang ingeschreven blijft staan tot ze zichzelf uitschrijven. Als iemand zich uitschrijft, moet je de gegevens wel op korte termijn verwijderen uit je e-mailmarketing programma.
 • Je e-mailmarketing programma slaat persoonsgegevens op, dus je hebt een verwerkersovereenkomst nodig.

Hoe kun je er nou voor zorgen dat je gratis weggever voldoet aan de AVG?

 • Schrijf iets in de trend van “Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang GRATIS ….”. Het is heel duidelijk dat ze zich voor je lijst inschrijven. Aan een enkele opt-in heb je genoeg. Maak een screenshot van het inschrijfformulier en bewaar die met de datum erbij.
 • Ben je bang dat bovenstaande tekst slecht is voor je conversie en wil je alleen je gratis weggever benoemen? Dan zul je een dubbele opt-in moeten gebruiken waarbij je bij de tweede opt-in (een e-mail waarin mensen hun e-mailadres moeten bevestigen) alsnog moeten vertellen dat ze op je e-maillijst terecht komen.

Hieronder zie je hoe wij de tekst van onze gratis weggever hebben geformuleerd:

AVG gratis weggevers

 

Active Campaign heeft aangegeven dat ze voor 25 mei 2018 zullen voldoen aan de AVG.

Actiepunt: controleer of je in jouw e-mailmarketing programma kunt aantonen wanneer en waar iemand toestemming heeft gegeven om op jouw e-maillijst te komen. Kun je dit voor je huidige lijst niet aantonen? Dan moet je hen opnieuw toestemming vragen en zorgen dat de toestemming nu wel opgeslagen wordt. “Zonder tegenbericht blijft u aangemeld” is geen actieve opt-in en is dus niet geldig.

De invloed van de AVG op formulieren op je website

Ken je het greedy marketeer complex? Dat betekent dat marketeers steeds meer informatie willen verzamelen om hun doelgroep in kaart te brengen. Bij een contactformulier wordt gelijk de naam, omvang en aard van het bedrijf gevraagd. Bij een e-mail opt-in wordt gelijk de geboortedatum en het telefoonnummer gevraagd. Informatie die niet nodig is voor het directe doel. Daar maakt de AVG dus een einde aan. Op zich niet erg, want minder velden je formulier bevat, hoe lager de drempel om het formulier in te vullen. Wil je toch meer informatie ontvangen? Maak dan de extra velden niet verplicht.

Gebruik de gegevens die je via een formulier ontvangt, alleen voor het doel waarvoor je ze hebt ontvangen. Als iemand je contactformulier invult, mag je die gegevens niet in je e-maillijst zetten. Als iemand zich inschrijft voor je nieuwsbrief, mag je die persoon niet niet naar Facebook uploaden om naar te adverteren. Wil je dit wel doen? Zorg dan dat je dit goed in je privacyverklaring hebt omschreven en verwijs bij alle formulieren naar je privacyverklaring.

Ons contactformulier bevat een minimum aantal velden en een link naar de privacyverklaring:

AVG contactformulier

Onze bestelformulieren bevatten een link naar zowel de algemene voorwaarden als de privacyverklaring:

AVG bestelformulieren

Actiepunt: formulieren op je website nalopen. Zorg dat echt alleen de gegevens gevraagd worden die nodig zijn om de betreffende actie uit te voeren. En zorg dat er een link naar je privacyverklaring bij staat.

Ben jij al klaar voor de AVG? Als je vragen hebt, stel ze gerust hieronder. We beloven niet dat we alle antwoorden hebben, maar we doen ons best je te helpen om je website helemaal AVG-proof te krijgen vòòr 25 mei!

De inhoud van dit blog is deels gebaseerd op het webinar van Frankwatching en Charlotte Meindersma over de AVG. Houd er rekening mee dat dit onze interpretatie is van wat we gelezen en gehoord hebben en dat we geen rechten hebben gestudeerd. Als je echt 100% zeker wilt zijn dat je website en e-mailmarketing aan alle eisen voldoen, schakel dan Charlotte (of een andere jurist) in.

>> Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen omtrent de AVG? Laat hier je gegevens achter!

Facebook domein verificatie

Facebook domein verificatie

Tot half 2017 was het mogelijk om de weergave van een link die je deelde op Facebook te bewerken. Je kon de titel en de omschrijving wijzigen en een andere foto toevoegen.

Omdat hier veel misbruik van gemaakt werd, heeft Facebook deze optie geschrapt. Er valt iets voor te zeggen, maar als website eigenaar is het niet heel fijn, omdat je ook je eigen previews niet meer kon wijzigen. We schreven in juli al over het hoe en waarom van deze wijziging en over hoe je met de plugin Yoast SEO de Facebook link preview toch aan kon passen. Toch blijft het aanpassen binnen Facebook prettiger, omdat je dan bijvoorbeeld een aantal keer een andere omschrijving en foto toe kunt voegen om te kijken of er dan meer gereageerd wordt.

Link previews aanpassen na Facebook domein verificatie

Inmiddels is het weer mogelijk om binnen Facebook de link previews aan te passen. Hoera! Je moet hier wel eerst even iets voor doen, namelijk je domein verifiëren. Het kan dus alleen bij domeinen waar je toegang toe hebt. Hieronder een stappenplan voor Facebook domein verificatie.

 1. Maak als eerst een Facebook Business Manager account aan. Dit is in een paar tellen gebeurd. Voeg daarna je Facebook pagina toe.

Facebook business manager

 1. Klik daarna rechts boven op “Bedrijfsinstellingen”. Aan de linkerkant krijg je een aantal opties te zien. Kies voor “Domeinen”.
 2. Klik op “Een nieuw domein toevoegen”. Voeg je domein in (zonder http(s)://www. ervoor) en klik op “Domein toevoegen”.

Facebook domein verificatie - domein toevoegen

 1. Het domein is nu toegevoegd, maar moet nog geverifieerd worden. De verificatie is een manier om te bewijzen dat jij echt eigenaar van het domein zijn. Anders zou je elk domein toe kunnen voegen en heeft het nog geen zin. Er zijn twee manieren om een domein te verifiëren: via de DNS of door een HTML-bestand te uploaden. Wij gaan voor de laatste optie.

Facebook domein verificatie - bestand uploaden

 1. Download het verificatiebestand. Maak via een FTP-programma verbinding met je domein en upload het bestand naar de map waar je website staat. Als je zelf geen toegang hebt of dit ingewikkeld vindt, mail het bestand dan naar degene die je website gebouwd heeft of beheert.
 2. Nadat het bestand geüpload is, klik je op “Verifiëren”. Als alles goed is gegaan, krijg je de melding dat je domein geverifieerd is.
 3. Klik op “Pagina’s toewijzen”. Type de naam van je Facebook pagina in en wijs deze toe. Als het goed gegaan is, zie je je pagina daarna staan bij “Pagina’s”.

Facebook domein verificatie - pagina toewijzen

Als je alle stappen goed doorlopen hebt, zou het nu mogelijk moeten zijn om de preview links aan te passen. Ga naar je Facebookpagina, deel een pagina of bericht van je website en leef je uit!

 

Privacyverklaring bescherming persoonsgegevens

Privacyverklaring + overige acties n.a.v. AVG

Vorige week publiceerden we een blog over de nieuwe wet Algemene Verordening Gegevensbescherming die vanaf 25 mei 2018 actief is. In het blog legden we uit welke invloed deze nieuwe wet op jouw website en e-mailmarketing heeft. Dat het een belangrijk onderwerp is, blijkt wel uit het feit dat het blog inmiddels bijna 1200 keer gelezen is en dat lezers gemiddeld 6,5 minuut op de pagina bleven (meten = weten :-D).

Buiten het feit dat we enorm trots op deze stats zijn, vinden we het vooral fijn dat we al zoveel mensen hebben kunnen informeren over de consequenties van de AVG. En daar gaan we graag mee door. Daarom in dit blog een update / aanvulling van de stappen die wij inmiddels genomen hebben.

Vragen beantwoord over de AVG

We hebben best wat mails binnengekregen en iedereen had eigenlijk dezelfde vraag: heb ik ook een privacyverklaring nodig? Als je op je website op geen enkele manier persoonsgegevens verzamelt, heb je geen privacyverklaring nodig. Maar let op.

 • Heb je Google Analytics aanstaan en verzamel je demografische en geografische gegevens?
 • Heb je een contactformulier?
 • Heb je een inschrijfformulier voor een nieuwsbrief?
 • Heb je een formulier om een reservering / aankoop / aanvraag te doen?
 • Gebruik je de optie site tracking in Active Campaign?

Als je op één of meerdere van bovenstaande vragen ‘ja’ hebt geantwoord dan heb je een privacyverklaring nodig. Het gaat er in de AVG namelijk om dat je mensen informeert. Over waarom je de gegevens vraagt, waar je ze bewaart,  waar je ze voor gebruikt, met wie je ze deelt en hoe mensen hun gegevens kunnen laten verwijderen.

Dus ook als je de persoonsgegevens die je via een contactformulier verder nergens opslaat, moet je dat vermelden. En eigenlijk gebruik je die gegevens natuurlijk wel, je mailt die persoon (als het goed is) immers terug. En misschien sla je de gegevens ook nog wel op in een CRM systeem omdat de zender een prospect is.

Privacyverklaring laten schrijven

We hebben Charlotte’s Law ingeschakeld om een privacyverklaring te laten schrijven. Die hadden we überhaupt nog niet, dus het werd hoog tijd. Na een soort mini-kruisverhoor-per-Word-document hadden we binnen een paar dagen de verklaring binnen. De vragen die gesteld werden, waren best even pittig. Weet jij bijvoorbeeld waar de server staat waar jouw e-mailmarketingsysteem op draait? Wij inmiddels wel 🙂 Het beantwoorden van de vragen hielp ons om de AVG nog beter te begrijpen.

Denk nu niet hé, dat is handig. Die meiden hebben betaald voor een jurist om een privacyverklaring te laten schrijven, die kopieer ik en gebruik ik ook. Slecht idee. Ten eerste zit er auteursrecht op en ten tweede is de kans zeer klein dat jouw website exact dezelfde cookies gebruikt als die van ons. Gewoon niet doen dus.

Ghostery extensie geïnstalleerd

Om een goede privacyverklaring op te kunnen stellen, moet je weten welke cookies je website plaatst. Je kunt daar eenvoudig achter komen door in Chrome de extensie Ghostery te installeren. Elke cookie moet gemeld worden in je privacyverklaring.

Als de extensie geïnstalleerd is, krijg je rechts boven aan een geestje te zien. Deze laat vanaf nu op elke website die je bezoekt, zien hoeveel cookies er geplaatst worden en in welke categorie ze vallen (reclame, site-analyse of social media). Enorm handig om je eigen site mee te monitoren, maar ook fijn om te zien waar andere sites je allemaal aan blootstellen. Via Ghostery kun je ook per cookie aangeven of je deze wilt vertrouwen, beperken of blokkeren.

Met ghostery extensie cookies achterhalen voor privacyverklaring

Disqus plugin verwijderd op website

Door de analyses van Ghostery goed onder de loop te nemen, ontdekten we dat er op bij onze blogs veel meer cookies gebruikt werden van op onze pagina’s. Allemaal reclame cookies die ons niet bekend voorkwamen. Daar schrokken we wel even van. Alleen omdat we nu intensief met de AVG bezig zijn, hebben we dit ontdekt. Moet je je eens bedenken hoeveel website eigenaren er zijn die tools gebruiken die cookies plaatsen waar de website eigenaar geen weet van heeft. Het is dus niet alleen belangrijk dat bezoekers van websites zich er bewust van zijn wat er met hun gegevens gebeurt, het is ook van belang dat website eigenaren achterhalen wat hun website precies doet.

Om te achterhalen waar de reclame cookies vandaan kwamen, zijn we gaan kijken welke verschillen er tussen een blog en een pagina zijn.

Bij een blogbericht hebben we helemaal onderaan een balk staan die laat zien hoeveel tijd het kost om een blog te lezen, hoe ver je bent en die buttons toont om het blog te delen. De plugin die we hiervoor gebruiken, hebben we eerst uitgeschakeld. De reclame cookies werden toen nog steeds gebruikt, dus hebben we de plugin weer ingeschakeld.

Onder elk blog kun je ook reageren. Daar gebruiken we de plugin Disqus voor. Deze plugin zorgt ervoor dat het reactieformulier er iets netter uit ziet en dat je automatisch een melding krijgt als er een nieuwe reactie is. We vinden dat handig, omdat een lezer anders zelf terug moet komen om te controleren of wij al gereageerd hebben op zijn/haar opmerking. Toen we de plugin Disqus uitschakelden, waren de reclame cookies ook verdwenen. Ah, gevonden! Dat betekende dus gelijk het einde van deze plugin op onze website.

Door het uitschakelen van de plugin, zijn we nu weer even teruggevallen op de standaard reactie mogelijkheid van WordPress. We gaan wel nog een andere plugin gebruiken (die geen cookies plaatst!) zodat je een melding krijgt bij een nieuwe reactie.

Bijkomend voordeel

Een bijkomend voordeel van het verwijderen van de Disqus plugin is dat de website er sneller door is geworden. Op onderstaand screenshot zie je de prestatie van een blogbericht met de Disqus plugin nog geactiveerd.

Performance met Disqus plugin AVG

Nadat we de plugin gedeactiveerd hadden, zagen de resultaten er aanzienlijk beter uit:

Snellere site door houden aan privacyverklaring

Het blogbericht laadt sneller, er hoeven minder kB’s geladen te worden en het aantal request is met 73,5% (!) gedaald. En voor de pietlut: ja, het kan nog sneller, maar daar gaat het in dit blog nu even niet over 😉

Nog te doen

Wat we nog niet gedaan hebben, is onze contact-, offerte- en opt-in-formulieren voorbereiden op de AVG. Daar moeten nog checkboxes bijkomen waarin bezoekers expliciet toestemming geven om hun gegevens te gebruiken. We zijn nog aan het uitzoeken wat we daar precies bij moeten vermelden. Daar volgt dus nog een update over.

Wat we ook nog aan het uitzoeken zijn, is hoe het nu met de cookiewet is. We hebben op onze website een balk staan waarin we zeggen dat we er van uit gaan dat een bezoeker akkoord gaat met onze cookies als ze de website verder bezoeken. Net zoals vele andere websites. Maar eigenlijk voldoet dat niet helemaal aan de wet. Is een cookiemuur dan de enige oplossing? Ook daar volgt nog een update over.

Heb jij al actie ondernemen om te voldoen aan de AVG?

>> Op de hoogte blijven van onze acties en alle ontwikkelingen omtrent de AVG? Laat hier je gegevens achter!

avg bescherming gegeven

Wat de nieuwe wet AVG concreet voor jou betekent

Op 25 mei 2016 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking getreden als opvolger van de Wet bescherming persoonsgegevens. Iedereen die persoonsgegevens verwerkt, heeft twee jaar de tijd gekregen om aan de nieuwe voorwaarden te voldoen. Dat betekent, wil je een (flinke) boete voorkomen, dat je je vanaf 25 mei 2018 aan de AVG moet houden. We snappen dat deze introductie misschien niet uitnodigt om door te lezen, maar doe het toch maar, want de kans is zeer groot dat ook jij persoonsgegevens verwerkt.

avg bescherming gegeven

Waarom de AVG?

Oké, even in het kort. We hebben deze nieuwe wet te danken aan het feit dat alle persoonsgegevens in Europese lidstaten gestandaardiseerd worden. ‘Persoonsgegevens’ klinkt alsof het om geheime informatie gaat, maar een naam en e-mailadres zijn ook al persoonsgegevens.

Het doel van de AVG is vooral om burgers en hun gegevens beter te beschermen tegen ongevraagde reclame en spam. Hé, dat klinkt eigenlijk best goed! Want als we ergens een hekel aan hebben, dan is het wel aan ongevraagde e-mailnieuwsbrieven.

Wat betekent de AVG voor jou?

Maar wat betekent de AVG nu concreet voor jou? Goede vraag. Ik heb de wet zelf niet doorgenomen, maar wel een hoop artikelen over dit onderwerp gelezen. In mijn verhaal komen niet alle punten uit de wet naar voren. Ik probeer me te beperken tot de punten waar jij actie op moet ondernemen om te zorgen dat je aan de wet voldoet. Deze punten hebben betrekking op je website, e-mailmarketing en social advertising.

Dit is wat je voor 25 mei 2018 te doen hebt om aan de AVG te voldoen

Houd er rekening mee dat dit mijn interpretatie is van wat ik gelezen heb en dat ik geen rechten heb gestudeerd. Als je dus echt 100% zeker wilt zijn dat je website en e-mailmarketing aan alle eisen voldoen, schakel dan een advocaat in. Aan het einde van deze blog, drop ik de naam van een topper op dit gebied.

1. Schrijf een nieuwe privacyverklaring

In een privacyverklaring leg je aan de bezoekers van je website uit welke gegevens je verzamelt en wat je daar mee doet. Je privacyverklaring moet beknopt zijn en iedereen moet het kunnen begrijpen. Onze tip: schrijf je privacyverklaring zelf en laat hem daarna door een advocaat controleren. Zorg dat deze 11 punten in je verklaring terugkomen.

2. Controleer je opt-in formulieren

Het verzenden van commerciële e-mails mag alleen naar contacten waar je óf expliciet toestemming van krijgt óf waar je een betaalrelatie mee hebt. Je mag alleen commerciële e-mails sturen die betrekking hebben op de dienst die bij je afgenomen is. Daarnaast moet je ook vermelden hoe vaak iemand mails kan verwachten. Dit laatste staat in de Telecommunicatiewet en daar verandert niets aan.

Wat betekent dit? Dat het niet toegestaan is om bij een formulier standaard het vinkje aan te zetten bij de vraag of de inzender ook een nieuwsbrief wil ontvangen. Dat is geen expliciete toestemming. Je kunt de vraag dus wel stellen, maar het vakje mag nog niet aangevinkt zijn. Pas als de inzender dat zelf aanvinkt, wordt er expliciet toestemming gegeven. Een voorbeeld van een goede zin is “Ja, ik wil graag 1-2 keer per maand tips over online marketing per e-mail ontvangen”. Je kunt het natuurlijk nog iets aantrekkelijker schrijver, maar vermeld in ieder geval wat de persoon ontvangt en hoe vaak.

De nieuwe AVG betekent ook dat je bezoekers die een gratis weggever downloaden niet zomaar op je nieuwsbrieflijst mag zetten. Ze downloaden immers een gratis weggever, maar geven niet expliciet toestemming voor het ontvangen van commerciële e-mails. Ook bij je gratis weggever zul je dus aan moeten geven dat ze na het downloaden van de gratis weggever ook 1-2 keer per maand mail van je zullen ontvangen over een specifiek onderwerp.

3. Schoon je e-maillijsten op

Je moet aan kunnen tonen hoe je aan een e-mailadres gekomen bent. Dat geldt niet alleen voor de e-mailadressen die je vanaf 25 mei 2018 verzamelt, maar ook voor alle e-mailadressen die je al hebt. Staat dit niet duidelijk in jouw e-mailmarketingsysteem? Dan zul je een mailing naar al je adressen moeten verzenden met de vraag of ze expliciet toestemming willen geven om mails te ontvangen.

Niet leuk, I know. De kans dat je flink wat inschrijvers gaat verliezen, is groot. Maar als je je aan de wet wilt houden, is het wel nodig. En eerlijk is eerlijk: het af en toe opschonen van je lijst kan sowieso geen kwaad. Hierdoor blijven alleen de lezers over die echt betrokken en geïnteresseerd zijn.

Opt-in gegevens Mailchimp AVG-proof

In Mailchimp kun je zien met welk e-mailadres iemand zich ingeschreven heeft en op welke datum en welk tijdstip ze dat hebben gedaan. De signup source staat meestal op ‘unknown’. Om aan de AVG te voldoen, moet je weten via welke opt-in iemand binnengekomen is. Als je op je website opt-in formulier van Mailchimp hebt staan, kun je met behulp van een verborgen veld toevoegen welk formulier er gebruikt is.

Opt-in gegeven Active Campaign AVG-proof

In Active Campaign kun je ook zien hoe iemand op je lijst gekomen is. Als je naar Contacts gaat en op de naam van een contactpersoon klikt, krijg je rechts de recente activiteiten te zien. Scroll helemaal naar beneden om te ontdekken via welke opt-in en wanneer toestemming gegeven heeft.

Reactivatie campagne

Reactivatie campagne, re-permission campaign, hoe je het ook noemt, het komt op hetzelfde neer: aan al je contacten toestemming vragen om hun gegevens te bewaren en in de toekomst te gebruiken. Omdat ze expliciet toestemming moeten geven, kom je er niet mee weg om te zeggen “Als je je niet uitschrijft voor deze mail, ga ik er van uit dat je onze e-mailt wilt blijven ontvangen”. Ten eerste kun je niet bewijzen dat ze de mail gelezen hebben en zich bewust niet hebben uitgeschreven. Ten tweede hebben ze geen expliciete toestemming gegeven. Expliciet is het sleutelwoord.

Aanpak re-permission campagne in Active Campaign

Hoe kun je zo’n campagne nou aanmaken? Wij gebruiken zelf Active Campaign voor onze e-mailmarketing. 2/3 van onze contacten heeft een tag. Door die tag weten we hoe ze in ons systeem terechtgekomen zijn. De meesten zijn klant of hebben ons gratis e-book gedownload. Maar bij 1/3 van de contacten staat geen tag. Dat komt doordat we voorheen Mailchimp gebruikten. We hebben de contacten uit Mailchimp overgezet in Active Campaign, maar ze hebben toen niet allemaal een tag gekregen. Deze inschrijvingen moeten we dus reactiveren.

De inschrijvingen met de tag “e-book” zijn ook twijfelachtig, want we hebben bij de gratis download niet altijd heel duidelijk vermeld dat de inschrijvers ook mails van ons zouden krijgen. Dus om het echt netjes te doen, moeten we die mensen ook een mail sturen.

We maken een nieuwe lijst waar we alle contacten opzetten van wie we expliciet toestemming hebben of met wie we een betaalrelatie hebben. De mensen zonder tag of met de tag “e-book” sturen we een e-mail met daarin de vraag of we hun gegevens mogen bewaren zodat we mails kunnen blijven sturen. In de mail plaatsen we een button die naar een bedankpagina op onze website linkt. Iedereen die op de button klikt, komt op de nieuwe lijst terecht. Vervolgens gaan we de nieuwe lijst gebruiken voor onze mailings zodat we zeker weten dat we van iedereen expliciete toestemming hebben.

4. Controleer je e-mails

Lezers moeten zich altijd kunnen uitschrijven voor je commerciële mailings. Zorg dat er in al je commerciële mails een duidelijke afmeldlink staat. Controleer vanaf welk e-mailadres de mails verzonden worden. Het moet duidelijk zijn van wie de mails komen; een no-reply adres mag dus niet.

5. Controleer je Facebook advertentie doelgroepen

Heb je op Facebook retargeting advertenties draaien op basis van een e-mailadres? Dan moet je ook daar expliciet toestemming voor vragen. Je deelt immers persoonsgegevens (e-mailadres) met een 3e partij, Facebook. Het wordt wat veel om dit allemaal bij een opt-in formulier te vermelden. Je kunt het daarom ook in je privacyverklaring melden en daar vanuit je opt-in formulier naar verwijzen.

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijk overigens, dat veel grote bedrijven persoonsgegevens met Facebook delen zonder dat ze daar expliciet toestemming voor hebben gevraagd. Hiermee overtreden ze massaal de Wet bescherming persoonsgegevens. Een aantal van die bedrijven zijn er mee gestopt, nadat de Consumentenbond hen er op aangesproken had.

Aan de slag

Ik begrijp volledig dat dit ingewikkelde materie is (het heeft me zo’n 5 uur gekost om me in te lezen en dit blog te schrijven), maar het is wel iets waar je mee aan de slag moet. Net doen alsof je nergens van weet, denken dat het alleen voor anderen geldt of dat jij alles vast wel op orde hebt, is struisvogelgedrag. Je vindt het zelf niet fijn als jouw gegevens ongevraagd gebruikt worden, dus doe dat ook niet met de gegevens van je klanten/bezoekers. Bijt je er een keer in vast en zorg dat je alles voor 25 mei 2018 geregeld hebt.

Wil jij een begrijpelijke privacyverklaring die aan alle eisen voldoet? Dan raden wij je aan om contact op te nemen met Charlotte’s Law. Voor € 372 ex BTW stellen zij de perfecte privacyverklaring voor je op. En nee, we hebben geen affiliate link, we hebben geen deal, we verdienen hier op geen enkele manier geld aan. We willen alleen het beste voor jou en in dit geval is dat Charlotte.

>> Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen omtrent de AVG? Laat hier je gegevens achter!

Waarom je beter niet zelf je website kunt maken

Een goede website is ontzettend belangrijk. Het is vaak het eerste wat een (potentiële) klant ziet wanneer hij of zij jou online opzoekt. Dit is de eerste indruk die je kunt achterlaten, dat moet natuurlijk een goede zijn. Met een duidelijke en overzichtelijke website weet de klant meteen wat hij of zij van jou kan verwachten. Zorg ervoor dat de klant meer van jou wil lezen, zodat ze je website goed bekijken en zelfs vaker bezoeken.

Een website maken kan erg lastig zijn wanneer je niet technisch bent aangelegd. Het is ontzettend belangrijk dat een website goed in elkaar steekt, zodat jouw website kwaliteit en professionaliteit uitstraalt. Het is daarom aan te raden om de nodige technische kennis te bezitten, of om het uit handen te geven.

3 Redenen waarom je beter niet zelf je website kunt bouwen

 1. Wanneer je niet thuis bent op het technische vlak, zul je veel moeten leren op het gebied van websites. Het kost veel tijd om je erin te verdiepen hoe het nu allemaal precies werkt, welke je beter kunt steken in jouw bedrijf zelf.
 2. Tools waar je zelf je website mee kunt bouwen, zien er vaak prima uit, maar zitten technisch minder goed in elkaar wat invloed heeft op de laadtijd van je website. Dit heeft weer invloed op de conversie van je website. Daarnaast heeft slechte techniek ook invloed op je SEO. Wanneer je een echt unieke website wilt, is dit lastig te realiseren met deze tools.
 3. We hadden het net over conversie en SEO, dat zijn ook aspecten die bij een goede website komen kijken. Het gaat verder dan alleen een mooie vormgeving. Het is belangrijk dat je website de juiste content bevat. Wanneer je hier zelf niet veel van weet, is het belangrijk om dit door een expert te laten nakijken.

5 Tips voor als je toch zelf je website wilt maken

 1. Gebruik een tool, CMS of template waardoor je website in ieder geval ook gelijk responsive is. De komende jaren zal het mobiele websitebezoek alleen maar toenemen. Een website die niet responsive is kan dus echt niet meer.
 2. Als je WordPress gebruikt, investeer in een thema. Er zijn heel veel gratis thema’s, maar de kwaliteit van een betaald thema is over het algemeen beter en je krijgt er support bij. Daarnaast kun je zo beter een unieke website creëren.
 3. Gebruik geen enorm menu met submenu’s en sub-submenu’s. Je menu wordt dan één groot doolhof voor je bezoeker. Houd het simpel en overzichtelijk. Heb je meer dan 6 à 7 menu-items? Kies dan voor twee menu’s. Gebruik korte woorden om je categorieën aan te tonen.
 4. Verklein foto’s voordat je ze uploadt. Grote foto’s vertragen je site enorm.
 5. Jij moet aan het einde van een pagina vertellen wat de bezoeker nu moet doen, zodat ze dat niet zelf hoeven te verzinnen. Dit doe je met een Call to Action button. Zorg dat de buttons opvallen door een kleur te gebruiken die complementair is aan je huisstijl. Je kunt het Adobe Color Wheel gebruiken om die kleur te vinden. Voorbeelden voor een Call to Action button: Neem nu contact met ons op! / Bel ons / Stuur een bericht / Like ons op social media / Mogen wij je bellen? / Vraag direct een offerte aan.

TIP: Wil je je eigen website bouwen en kun je wel wat hulp gebruiken? Maak een vliegende start met de online training Bouw je Eigen Website of boek een VIP-traject!

10 SEO tips voor de perfecte landingspagina

Hoe maak je een perfecte landingspagina?

In mijn vorige gastblog heb ik je uitgelegd wat nu precies een landingspagina is en waar je deze voor kunt gebruiken. In deze blogpost wil ik je een aantal tips geven over hoe je een perfecte landingspagina kunt maken.

Er zijn veel tips en technieken waarmee je je website hoger in de zoekresultaten kunt krijgen. Wanneer je hier net mee begint, is het soms lastig om uit de berg aan informatie de belangrijkste zaken te halen.

Wanneer je SEO ziet als een soort puzzel, dan snap je misschien beter dat je ervoor moet zorgen dat je eerst alle puzzelstukjes (zoals bijvoorbeeld inhoud, backlinks) compleet moet hebben voordat je ze met elkaar kunt laten samen werken.  Wanneer je je pagina’s niet op de juiste manier in elkaar zet, zijn al je SEO inspanningen voor niets geweest.

Denk ook niet dat er slechts een manier is die werkt. Wel zijn er een aantal vuistregels die je kans op succes aanzienlijk verhogen. Daarom geef ik je 10 belangrijke SEO tips voor de perfecte landingspagina.

1. Maak duidelijke URL’s

Zowel mensen als de zoekmachines stellen duidelijke en gestructureerde URL’s op prijs. Dit doe je door je te houden aan de volgende regels.

Gebruik keywords

Hoewel veel SEO specialisten menen dat de betekenis van keywords voor ranking resultaten minder belangrijk aan het worden is, is het gebruik van keywords nog altijd essentieel voor de perfecte landingspagina. Want hiermee wordt de CTR (doorklik ratio) van je pagina bepaald (verhouding van het aantal kliks ten opzichte van het aantal vertoningen). De CTR verschijnt ook in de zoekresultaten en blijkt van doorslaggevende betekenis bij de keuze, welke website te kiezen.

Een mooie bijkomstigheid is dat je je keywords in de anchortekst van je backlink krijgt wanneer anderen linken naar jouw pagina.

Houd URL’s leesbaar en vermijd speciale tekens

Gebruik alleen / om verschillende niveaus van elkaar te scheiden en gebruik – in plaats van een spatie in je URL (wanneer je een spatie gebruikt dan wordt die omgezet in “%20” wat de leesbaarheid niet ten goede komt). Vermijd dus waar mogelijk speciale tekens als &,%,$ en@.

Voorbeeld URL’s voor een website

http://voorbeeld.com/contact/
http://voorbeeld.com/over-ons/

Voorbeeld URL’s voor een webshop

http://voorbeeld.com/product-naam/
http://voorbeeld.com/categorie-naam/product-naam/

Heb je een WordPress website? Zorg er dan voor dat je permalinks niet op de standaard instellingen staan. Onze voorkeur gaat uit naar de optie ‘berichtnaam’. Blog je veel en maak je gebruik van categorieën? Dan kun je ook de aangepaste optie kiezen en /%category%/%postname%/ invullen.

Let op de lengte

Een URL zou rond de 50-60 tekens moeten zijn. Niet langer, maar ook niet veel korter. Wanneer de URL de titel van je blog bevat, probeer dan de stopwoorden eruit te halen (bijvoorbeeld en, maar, een, de, en anderen) zodat ze korter en beter leesbaar worden.

Probeer ook het aantal submenu’s in de URL te beperken. Waar de content zich bevindt, zou duidelijk moeten worden uit de menu structuur.

2. Gebruik een relevante titel met de juiste zoekterm

De titel tag is vanuit SEO oogpunt heel belangrijk. Hieraan kan de zoekmachine zien waar de pagina over gaat en de getagte content wordt regelmatig gebruikt in de omschrijving in de zoekresultaten.

Mocht je nog twijfelen aan de invloed op de zoekresultaten, kijk dan maar eens hoe Google dat zelf doet. Op de Adsense homepagina kun je mooi zien hoe Google de titel heeft geoptimaliseerd voor “online inkomsten generaliseren”.

Zet zoektermen vooraan

Hoe meer je je zoekterm vooraan in je titel zet, hoe relevanter zoekmachines denken dat je pagina is.

Gebruik je titel als advertentie

Zorg voor een pakkende titel, want dat is wat zoekers te zien krijgen in de organische zoekresultaten. Gebruik daarom bekende marketing trucs als: laagste prijs, schaarste, nieuwswaarde, top tien lijstjes etc.

3. Gebruik schema markup

Het gebruik van schema markup tags is nog geen ranking factor. Wel kan Google de gemarkeerde data gebruiken om een rich snippet weer te geven in de zoekresultaten en dit heeft weer grote invloed op je CTR. En hoe hoger je CTR, hoe beter je website zal ranken. De rich snippets kunnen afbeeldingen, scores en andere extra informatie bevatten.

De tags kunnen gebruikt worden voor verschillende type content zoals producten, recepten, reviews en gebeurtenissen. Afhankelijk van het soort content kun je diverse rich-snippet elements toevoegen zoals bijvoorbeeld kooktijd en voedingswaarde bij recepten.

Voor het gebruik van schema tags heb je wel wat extra vaardigheden nodig. Als je net komt kijken, kies dan voor een plugin (bijvoorbeeld all-in one schema.org rich snippets wanneer je website met WordPress is gebouwd) of gebruik Googles schema generator (gestructureerde Data markup helper). Wanneer je klaar bent kun je het resultaat bekijken met Googles Gestructureerde data testing tool.

4. Gebruik broodkruimelpaden

Een broodkruimelpad (Breadcrumbs) is een simpel menu van interne links die bovenaan de pagina staat, waaraan de lezer kan zien waar deze zich bevindt op de site. Dit komt de gebruikerservaring ten goede. Ook helpt het de zoekmachines beter te laten begrijpen waar je pagina overgaat. Een derde belangrijk argument is dat Google het broodkruimelpad in de zoekresultaten laat zien.

Met gestructureerde data markup kun je de verschillende onderdelen van je broodkruimelpad taggen. Hiermee help je de zoekmachines om de hiërarchie te doorgronden van je broodkruimelpad.

5. Installeer een zoekfunctie binnen je site

Bezoekers vinden het prettig wanneer je een zoekfunctie op je website hebt. Hiermee kunnen ze snel in de content zoeken. Dat gaat een stuk sneller dan alle pagina’s af scrollen. Een zoekveld is zeker vereist wanneer je meer dan 20 pagina’s hebt. Bovendien kun je de zoekfunctie naadloos laten aansluiten op Google Analytics. Hierdoor kun je precies zien wat de gebruiker aan zoektermen intypt om op jouw site te zoeken. Klik voor meer informatie over hoe je je zoekfunctie kunt linken aan Google Analytics.

Zoekfunctie verlaagt de bounce rate

Wanneer bezoekers niet direct hetgeen aantreffen waarnaar ze op zoek zijn, dan zullen ze doorgaans gauw weer teruggaan naar Google zoekresultatenlijst om verder te zoeken. Hiermee krijgt Google het signaal dat jouw pagina niet de juiste is voor de ingetypte query. Wanneer je echter een zoekfunctie hebt, dan zullen bezoekers eerder geneigd zijn nog wat langer op jouw website rond te neuzen tot ze misschien wel de benodigde informatie vinden.

Vindt nieuwe zoektermen en inspiratie voor nieuwe content

Door je te verdiepen in de zoektermen die bezoekers gebruiken, krijg je waarschijnlijk allerlei inspiratie voor nieuwe zoektermen en keywords waarop je wilt mikken. Want hetgeen dat ze intypen als interne zoekopdracht, gebruiken ze waarschijnlijk ook wanneer ze met Google zoeken. Ook krijg je een idee naar welke informatie men op zoek is en welke content je misschien nog zou kunnen maken om de interesse van de bezoekers vast te houden.

6. Zoektermen in de hoofd content

Zoals gezegd zal Google vooral kijken naar de keywords in de koppen, maar het is net zo goed van belang dat je de inhoud optimaliseert van de belangrijkste teksten. Daarbij kun je de volgende vuistregels gebruiken.

 • Zet de zoektermen waarvoor je gevonden wilt worden in de eerste 100-150 woorden van je artikel. Waarschijnlijk doe je dit al van nature. Maar er zijn ook mensen die eerst een lange inleiding schrijven en pas halverwege met de zoektermen op de proppen komen.
 • Gebruik synoniemen en verwante woorden voor de zoekterm. Wil je je pagina optimaliseren, zorg er dan voor dat je ook alle mogelijke andere omschrijvingen en synoniemen van je zoekterm opneemt in de tekst. Je optimaliseert dus niet voor één zoekterm maar voor een hele zoekwolk rond je zoekterm. Door telkens een ander woord of term te gebruiken bevorder je ook de leesbaarheid en voorkom je dat je tekst bol staat van die ene zoekterm. Dat komt niet natuurlijk over en zo denkt Google er ook over.

7. Maak gebruik van lange teksten van rond de 1000 woorden

Verschillende SEO studies hebben aangetoond dat lange teksten hoger ranken. Houd dus als vuistregel 1000 woorden aan wanneer je met een tekst Googles aandacht op bepaalde keywords wilt vestigen.

De lengte van de content hangt echter ook af van de niche waarin je je bevindt. Kijk dus eens bij artikelen die al wel hoog scoren op de keywords die je in gedachten hebt en stem daar de optimale tekstlengte op af.

8. Focus op “Boven de vouw” content

De term “boven de vouw’ komt eigenlijk uit de krantenwereld. Daar stopte men de meeste energie in het gedeelte van de krant dat “boven de vouw” zichtbaar was. In navolging hierop, focussen ook webdesigners en tekstschrijvers op het deel van de website dat de gebruiker moet uitnodigen om verder te scrollen.

Ook vanuit SEO oogpunt is er aandacht voor de kwaliteit van de inhoud en lay-out boven de vouw. Sinds Google’s page layout update worden websites namelijk afgestraft die daar te veel advertenties en te weinig inhoud hebben staan.

Dus ook al is jouw website grotendeels afhankelijk van advertentie-inkomsten, zorg er altijd voor dat er meer inhoud dan advertentie zichtbaar is in het zichtbare gedeelte.

9. Zorg voor uitgaande links, maar niet te veel

Met uitgaande links naar verwante sites geef je Google houvast met betrekking tot relevantie en het onderwerp van je website. Ook zorgen uitgaande links ervoor dat je website meer kwaliteit en vertrouwen uitstraalt. En hoewel je dit moeilijk in een ranking factor kan uitdrukken, zijn SEO specialisten op basis van hun ervaring van mening, dat dit wel degelijk helpt om hoger te eindigen in de zoekresultaten.

Vuistregel hierbij is dat je op elke 1000 woorden ongeveer 2-4 keer een externe link plaatst. Let er natuurlijk wel op dat je checkt naar wat voor site je linkt, want dat heeft zijn weerslag op je eigen imago. Gebruik bij voorkeur alleen autoritaire websites als Wikipedia en Google.

10. Opvallende Call to action

De laatste tip maar zeker niet de onbelangrijkste! Zorg op jouw landingspagina voor een duidelijk call to action. Een goede call-to-action bestaat uit enkele woorden, is actiegericht en heeft een opvallende en afwijkende kleur. Biedt de bezoekers niet te veel (verschillende) call to actions, dit werkt alleen maar verwarrend en bemoeilijkt het keuzeproces. Ga voor één belangrijke call to action en plaats een eventuele 2e call to action op een manier die visueel minder opvalt.

Wanneer je deze 10 tips gebruikt bij het optimaliseren van je landingspagina zul je zien dat je resultaat gaat boeken!

Daniël Maltha is online marketeer en lid van ons powerteam. Met zijn bedrijf Webcare4all helpt hij bedrijven o.a. met zoekmachine optimalisatie en online adverteren. Voor Buro Staal beschrijft hij in een tweeluik wat landingspagina’s zijn en hoe je die in kunt zetten om je website beter gevonden te laten worden. In dit tweede deel legt Daniël uit waar je op qua SEO op moet letten om een perfecte landingspagina’s te maken.

Spam e-mails en rare telefoontjes over domeinnamen

Een van onze klanten heeft haar domeinnaam door ons laten registreren. Ze kreeg een mail waarvan ze niet zo goed wist wat ze er mee aan moest en dus vroeg ze het aan ons.

We weten allemaal dat spam mailtjes tegenwoordig net echt lijken. Denk maar aan de factuur die je van KPN krijgt, terwijl je daar helemaal geen abonnement hebt, of de mail van de ING bank, terwijl je daar helemaal geen rekening hebt lopen. Toch twijfel je even aan jezelf omdat de mails bijna niet van echt te onderscheiden zijn. Dat is natuurlijk precies waar de spammer op uit zijn, want als je op een link in zo’n mail klikt, begint de ellende.

In de mail die onze klant kreeg, stond geen link, maar wel een vraag. Zie hieronder de inhoud van de mail. We hebben de specifieke domeinnaam vervangen door ‘domeinnaam’ uit privacy oogpunt.

(Please forward this to your CEO, because this is urgent. Thanks)

This is a formal email. We are the Domain Registration Service company in China. Here I have something to confirm with you. On July 24, 2017, we received an application from Jiarui Ltd requested "domeinnaam"as their internet keyword and China (CN) domain names (domeinnaam.cn, domeinnaam.com.cn, domeinnaam.net.cn, domeinnaam.org.cn). But after checking it, we find this name conflict with your company name or trademark. In order to deal with this matter better, it's necessary to send email to you and confirm whether this company is your distributor or business partner in China?

Best Regards,

Peter Liu | Service & Operations Manager

China Registry (Head Office) | 6012, Xingdi Building, No. 1698 Yishan Road, Shanghai 201103, China

Tel: +86-02164193517 | Fax: +86-02161918697 | Mob: +86-13816428671

Email: peter@chinaregistry.net

Web: www.chinaregistry.net

This email contains privileged and confidential information intended for the addressee only. If you are not the intended recipient, please destroy this email and inform the sender immediately. We appreciate you respecting the confidentiality of this information by not disclosing or using the information in this email.

Net echt toch? Er staat een naam onder, contactgegevens, nog zo’n deftig zinnetjes over privileged and confidentional information. Je zou er zo op in gaan. En toch moet je dat niet doen. Je kunt overigens ook door een Nederlands bedrijf gebeld worden met de melding dat een ander bedrijf jouw domeinnaam, maar dan de .com versie wil kopen. Ook daar moet je niet op in gaan. In de video vertel ik je waarom dit soort bedrijven dit doen en hoe je kunt herkennen dat het spam is.